مکانیزم شستشو با التراسونیک
در اکثر موارد فرآیند شستشو نیازمند انحلال آلودگی یا جدا شدن آن از سطح و یا هر دو مکانیزم است. اثرات مکانیکی انرژی التراسونیک در افزایش سرعت انحلال و جدا شدن ذرات آلودگی است. همچنین ترکیبات شیمیایی پاک کننده باقی مانده را میتوان بصورت سریع و کامل با فرآیند آب کشی التراسونیک زدود.
انحلال
هنگام زدودن آلودگیها با محلولهای پاککننده، حلال باید با آن در تماس باشد و آن را تجزیه کند. به عبارت دیگر تغییر ماهیت آلودگی از طریق شکستن پیوند آن با سطح صورت میگیرد. در این حالت فرآیند شستشو فقط در سطح تماس حلال و آلودگی صورت میگیرد. همچنین با تجزیه آلودگی، یک لایه اشباع شده در سطح تماس ایجاد شده که سبب توقف فرآیند شستشو میگردد زیرا حلال دیگر با آلودگی در تماس نیست. کاویتاسیون و اثرات انفجار موجب جابجایی لایه اشباع شده گشته و بدین ترتیب حلال با آلودگیهای باقیمانده واکنش داده که این مزیت در مورد سطوح نامنظم یا مجاری داخلی چشمگیر است (شکل 1).
شکل 1 شماتیک تاثیر التراسونیک در انحلال آلودگیها

جابجایی ذرات
برخی آلودگیها به صورت ذرات غیرقابل حل هستند که توسط نیروهای یونی یا چسبندگی به سطح قطعهکار چسبیدهاند. در این صورت مکانیزم جابجایی بصورت مرطوب کردن محل تماس آلودگی با سطح، کاهش کشش سطحی و انرژی آزاد سطح و سپس احاطه شدن مولکول با مولکولهای بزرگتر، امولسیون، پراکندگی یا انحلال آن عمل میکند. کاویتاسیون و انفجار در نتیجه فعالیت التراسونیکی، انرژی لازم برای غلبه بر نیروی جاذبه ذرات را فراهم میآورد و آنها را میزداید. به عبارت دیگر پدیده کاویتاسیون سبب ایجاد نیروی برشی میشود که موجب گسیختن نیروهای نگهدارنده ذرات آلودگی به قطعه تمیز شونده میگردد و سپس ذرات جدا شده بوسیله جریان آکوستیکی جابجا میشوند (شکل 2).
شکل 2- شماتیک تاثیر التراسونیک در جابجایی آلودگیهای غیرقابل حل

برخی آلودگیهای به صورت ترکیبی از اجزای قابل حل و غیر قابل حل میباشند. در این حالت میکرو تحریکهای ایجاد شده توسط التراسونیک موجب افزایش سرعت تجزیه ذرات قابل حل و جابجایی ذرات غیر قابل حل میگردد.
همچنین اثبات شده است که فعالیت التراسونیکی موجب افزایش یا تسریع اثر بسیاری از واکنشهای شیمیایی میگردد که ناشی از سطح انرژی بالای تولید شده در اثر فشار و دما بالای محلهای انفجار است به گونهای که بخشی از نتایج موفقیت آمیز عملیات شستشوی التراسونیک به اثر سونوشیمیایی نسبت داده میشود.
دو عامل اصلی در شستشوی التراسونیک وجود دارد:
- کاویتاسیون التراسونیک
- جریان سریع مایع در اثر فشار ارتعاشات التراسونیک
جریان آکوستیکی به صورت جریان مایع تحت میدان صوتی تعریف میشود. این جریانها هم در اثر میدان صوتی غیر یکنواخت آزاد و هم در اطراف موانع موجود در میدان صوتی و یا اجسام نوسانی تشکیل میشوند. جریان مرزی در نزدیکی سطح تحت میدان صوتی برای شستشو مناسب است. این جریانها موجب تسریع فرآیندهای انتقال در اثر میدان صوتی نظیر انتقال حرارت و شستشوی آلودگیهای سطوح میشوند. جدول 1-3 مقایسهای بین نیروی کشش هیدرودینامیکی و نیروی جدایش در اثر جریان آکوستیکی را برای ذرات PSL (Polystyrene latex) چسبیده به قطعه نازک سیلیکونی را نشان میدهد.
جدول 1 مقایسه بین نیروی جدایش، کشش هیدرودینامیکی و نیروی جداکننده
نیروی چسبندگی |
نیروی جدایش در 40KHz |
قطر ذره |
1.080 × 10-8 N |
1.616 × 10-8 N |
1.0 µm |
3.249 × 10-9 N |
3.703 × 10-9 N |
0.3 µm |
1.083 × 10-9 N |
1.178 × 10-9 N |
0.1 µm |
قطر ذره
نیروی جدایش در 40KHz
نیروی چسبندگی
در فرکانسهای گیگاهرتز که حبابهای کاویتاسیون از بین میروند، اختلاف فشار در ذره چسبیده به قطعه کار عامل دیگری برای زدودن آلودگی ها میباشد.
انواع جریان های شستشو
مطالعات تصاویر میکروسکوپ الکترونی فرآیند شستشو بیان میکند که مکانیزمهای کاویتاسیونی میکروجریان در جدا کردن ذرات از سطح و توربولانس ناشی از التراسونیک ( جریان آکوستیکی) در جابجایی ذرات پس از جدا شدن از سطح موثر است. میکروجت نیز در زدودن آلودگی نقش دارد.
شکل 3 شماتیک جریان آکوستیکی ناشی از آکوستیک

تشکیل میکروجت :
یکی از مهمترین مکانیزمهاي فرسایش، تشکیل میکروجت و برخورد آن با سطح تشخیص داده شده است. این جریان در صورت وجود عدم تقارن به علت حبابهای سطحی یا سایر حبابها تشکیل میشود. وقتی حباب در مجاورت یک سطح جامد قرار میگیرد، هنگام فروریختن، قسمتی از حباب که به سطح نزدیکتر است، جابجایی کمتري خواهد داشت. اما قسمتی که از سطح جامد دورتر است، جابجایی بیشتري خواهد داشت. در نتیجه، هنگام فرو ریختن، شکل حباب از حالت کروي خارج میشود و قسمتی از مایع اطراف حباب به داخل حباب نفوذ میکند و از میان حباب به سمت سطح جامد مقابل حرکت میکند و موجب تشکیل جت با سرعت تخمینی ms-1 200-100 میگردد. هنگام برخورد میکروجت با سطح امکان کنده شدن قسمتی از سطح و تشکیل چالهاي در آن وجود دارد. محدوده تاثیر این میکرو جت در حدود قطر حباب است.
شکل 4 مکانیزم میکروجت

جریان آکوستیکی (Acoustic Streaming)
جریان آکوستیکی به صورت حرکت مایع تحت میدان آکوستیکی تعریف میشود. جذب انرژی آکوستیکی در اثر جریان مایع که به کاویتاسیون نیاز ندارد و حوزه تاثیر آن از چند دهم تا چندین ده سانتیمتر با سرعت cms-1 10 است که سرعت با افزایش شدت میدان صوتی افزایش مییابد. این مکانیزم در نواحی نزدیک سطح با ذرات آلودگی شل یا با قابلیت انحلال آسان، یا در نزدیکی ذرات آلودگی غوطهور یا اجسام نوسانی تحت میدان صوتی فعال است. فرکانسهای بالاتر دارای جذب انرژی بیشتر و در نتیجه سرعت جریان بیشتری نسبت به فرکانسهای پایین با شدت انرژی یکسان میباشند. همچنین، شدت انرژی بالاتر منجر به نرخ جریان بیشتر ناشی از گرادیانهای انرژی بالاتر در محلول بین نواحی آکوستیکی و غیر آکوستیکی است. این جریان به تنهایی نقش چشمگیری در شستشو ندارد و به جابجایی ذرات کمک میکند.
شکل 5 مکانیزم جریان آکوستیکی

میکرو جریان (Microstreaming)
این حرکتِ دورانیِ مستقل از زمان سیال در اطراف حبابها ناشی از حرکت نوسانی موج فشاری صوت اتفاق میافتد. نوسان در اندازه حبابها منجر به نوسانات سریع در بزرگی و جهت حرکت مایع و در نتیجه تشکیل نیروهای برشی چشمگیری میگردد. محدوده موثر این مکانیزم به اندازه قطر حباب است.
شکل6 مکانیزم میکرو جریان

میکروجریان (Microstreamers)
حبابهای کاویتاسیون که در محلهای جوانهزنی در مایع شکل میگیرند و سپس به نقاط گره منتقل میگردند، میکرو جریان گفته میشوند. حبابهای ایجاد شده در مسیرهای پیچیده با سرعتی بیشتر از سرعت مایع حرکت میکنند و هنگامی که به حبابهای دیگر برخورد میکنند به آنها متصل میشوند که ناشی از نیروی Bjerkness است. محدود این جریانها چند میلیمتر است.
پارامترهای فرآیند
کاربرد بهینه سیستم شستشوی التراسونیک نیازمند شناخت پارامترهای این فرآیند است. پارامترهایی نظیر دما، زمان، ترکیب شیمیایی و مقدار غلظت آن، فرکانس و سرعت جاروب، اندازه مخزن و میزان توان به منظور افزایش راندمان کاری باید شناخته شوند. برخی پارامترها نظیر شکل مخزن از نظر نسبت عمق به سطح باز، از نظر ممانعت در برابر برگشت موج به قطعه، موقعیت ترانسدیوسرها، موقعیت قطعات در مخزن، میزان گاز حل نشده، کیفیت آب، یکنواختی سطح قطعات، نحوه چرخش مایع در مخزن نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد.
در هر فرآیند شستشو سه انرژی حرارتی، شیمیایی و مکانیکی شرکت دارند. موفقیت فرآیند شستشو به ایجاد تعادل و رابطه بین این انرژیها بستگی دارد. پارامتر چهارم زمان است که تاثیر این انرژیها را افزایش میدهد. نقش هر یک از انواع انرژی در فرآیند شستشو به صورت زیر است:
انرژی حرارتی:
- عمل کردن به عنوان کاتالیست به منظور افزایش انرژی شیمیایی
- قرار دادن آلودگی برای عمل کردن با انرژی شیمیایی و مکانیکی
- افزایش سطح انرژی در فرآیند
انرژی شیمیایی:
- شکستن پیوندهای مولکولی
- واکنش با آلودگیهای آلی
انرژی مکانیکی:
- ایجاد نیرو محرکه فیزیکی برای جداسازی آلودگیها
- افزایش دهنده انرژی شیمیایی و حرارتی
از فرمهای انرژی مکانیکی استفاده شده در شستشو میتوان به اسپری، غوطهور کردن، توربولانس، جابجایی و چرخاندن قطعات اشاره کرد. التراسونیک نیز فرم دیگری از اعمال انرژی مکانیکی است.
مکانیزمهای اصلی شستشو در اثر انرژی التراسونیکی همچنان که قبلاً بیان گردید، عبارتند از: کاویتاسیون، جریان آکوستیکی و اختلاف فشار در قطعهکار. پارامترهایی که روی شدت کاویتاسیون در مایع تاثیر میگذارند، نقش مهمتری دارند. ایجاد کاویتاسیون و مقدار انرژی که در اثر آن آزاد میشود به پارامترهایی نظیر قدرت التراسونیک، چگالی، فشار بخار، دما و شرایط مایع بستگی دارد.