ژنراتور التراسونیک
ژنراتور التراسونیکی انرژی الکتریکی را از فرکانس Hz60-50 و اختلاف پتانسیل V240-120 به فرکانس التراسونیکی با ولتاژ V 2000-500 تبدیل میکند که اين مقدار ولتاژ به توان خروجي مدنظر ژنراتور بستگي دارد (شکل 1) . ژنراتورهایی که برای تحریک پیزوالکتریکها به کار میرود، اغلب دارای تنظیم اتوماتیک یا کنترل کننده فرکانس هستند که تغییر در فرکانس رزونانس پیزوالکتریکها را جبران میکند. از طرفی ژنراتوری که برای تحریک ترانسدیوسر مگنتواستریکتیو به کار میرود، به علت پایداری بیشتر فرکانس رزونانس به کنترل کننده فرکانس نیاز ندارد.
شکل 1- ژنراتور التراسونیک

شکل موج خروجی ژنراتورهای التراسونیک متفاوت است. سه نوع موج خروجی نیم موج، تمام موج و موج پیوسته مورد استفاده قرار گیرد. حداکثر توان در نوع تمام موج دو برابر قدرت میانگین، در نوع نیم موج چهار برابر قدرت میانگین و در موج پیوسته برابر قدرت میانگین است. هنگام بحث درباره قدرت خروجی معمولاً از قدرت متوسط خروجی استفاده میشود.
موج خروجی سينوسي
اعمال موج سينوسي به ترانسدیوسر التراسونیکی منجر به تحريک ترانسديوسر در يک تک فرکانس ميگردد که از نظر اجرايي محبوبترين نوع پالس قابل استفاده در منبعهاي تغذيه يونيورسال ميباشد.
موج خروجی مربعی
اعمال موج مربعی به ترانسدیوسر التراسونیکی منجر به خروجی نوسانی میشود که نتیجه آن سیستمهای شستشویی است که بطور همزمان تحت چند فرکانس که هماهنگهای فرکانس اصلی هستند، ارتعاش میکنند. سیستمهای چند فرکانسی، مزایای تمام فرکانسها را در یک مخزن شستشوی التراسونیکی ایجاد میکنند.
موج خروجی پالسی
در حالت پالسی انرژی خروجی با زمان قابل تنظیم از چند ثانیه تا چند صد ثانیه، روشن و خاموش میشود که شماتیک آن در شکل 2 نشان داده شده است. نرخ پالس کم با ایجاد فرصت کافی برای به سطح آمدن حبابها در حین خاموشی پالس باعث گاز زدایی سریع مایعات میشود و نرخ پالس سریع، موجب تشدید مکانیزم شستشو با افزایش انفجارهای پر انرژی در لحظه روشنی منبع میشود. همچنین خروجی پالسی موجب تسریع کاویتاسیون در ترپنها[1] و مواد شیمیایی با پایه نفت میشود.
شکل 2- موج خروجی پالسی

موج خروجی جاروبی
در این حالت، فرکانس خروجی حول یک مقدار مرکزی قابل تنظیم تغییر میکند (شکل 3). اثرات متفاوتی با تغییر سرعت و بزرگی فرکانس جاروبی بدست میآید. فرکانس ممکن است از چند هرتز تا چند کیلو هرتز تغییر کند. در فرکانس جاروبی موج ساکن و نقاط مرده[2] که از مشخصات سیستم با فرکانس ثابت هستند، حذف میگردند و برای جلوگیری از آسیبدیدگی قطعات ظریف در مخزنهای شستشو استفاده میشود. همچنین جاروب در تسریع کاویتاسیون ترپنها و مواد شیمیایی نفتی موثر است.
شکل 3- موج خروجی جاروبی

یک پارامتر مهم نرخ تکرار چرخه جاروب است. در شرایطی که امکان تنظیم نباشد این نرخ معمولاًدر محدوده per/sec 125-100 تنظیم میشود ولی در سیستمهای قابل تنظیم امکان تغییر در محدوده per/sec250-30 وجود دارد. تغییر نرخ تکرار فرکانس جاروب در جلوگیری از آسیب رسیدن به قطعات حساس با اهمیت است.
یک حالت جدید استفاده از فرکانس جاروبی با سرعت متغیر (تصادفی یا متغیر با زمان) است (شکل 4) . علت اصلی آن حذف نرخ جاروب تک فرکانسی از سیستم است زیرا در سیستمها با سرعت متغیر قطعهکار دو برابر نرخ جاروب تک فرکانسی در حالت تشدید قرار میگیرد. از طرفی اکثر قطعات ظریف در حالت رزونانس میشکنند.
شکل 4- فرکانس جاروبی با سرعت متغیر

هنگام جاروب فرکانس، قدرت خروجی ترانسدیوسر ثابت نیست و در نقاط کمترین و بیشترین فرکانس، میزان توان ورودی به مخزن حداکثر میگردد (شکل 5). به عبارتی نرخ جاروب توان دو برابر نرخ فرکانس است.
شکل 5- توان خروجی در سیستم با نرخ جاروب ثابت

در سیستمهایی که نرخ جاروب در آنها ثابت نیست (شکل 6)، فاصله زمانی بین حداکثر توانها یکسان نیست.
شکل 6- توان خروجی در سیستم با نرخ جاروب متغیر

نوع دیگر فرکانس جاروبی کاهش فرکانس بطور خطی از ابتدای سیکل است (شکل 7) و موجب ایجاد نیروی رو به بالا در آلودگیها میگردد و در ترانسدیوسرهایی که در پایین نصب شدهاند، موجب راحتی کار شستشو میشوند.
شکل 7: فرکانس جاروبی با سرعت متغیر یکنواخت نزولی

برای بهرهمندی از مزایای هر دو نوع جاروب، میتوان سیستم با نرخ جاروب متغیر و کاهش یکنواخت نزولی را با هم ادغام کرد. در سیستمهای جاروب به علت اینکه ترانسدیوسر در فرکانسی خارج از فرکانس طبیعی نوسان میکند، میزان راندمان کاهش مییابد. بنابراین از سیستمهای چندین فرکانسی که بیش از یک فرکانس را بطور همزمان به مخزن شستشو اعمال میکنند، استفاده میگردد. اگر چندین ترانسدیوسر با فرکانسهای مختلف به مخزن وصل شوند، تنها ترانسدیوسری که در نزدیکی فرکانس تشدید خود کار میکند، حداکثر راندمان را داشته و بقیه قدرت خروجی کمتری ارائه میدهند و ممکن است به علت این عدم تطابق فرکانسی بیش از حد گرم شوند. یک سیستم پیشرفتهتر از نوع سیستمهای چندین فرکانسیها از چند ترانسدیوسر که بطور همزمان عمل میکنند، استفاده میکند. همانطور که بیان خواهد شد هر فرکانس دارای مشخصات شستشوی خاصی است. فرکانس پایین قدرت شستشوی بالا ولی با پراکندگی کمتر و در نتیجه موجب ایجاد نقاط داغ میگردد که نامطلوب و ممکن است باعث تخریب قطعات ظریف شود. در فرکانس بالا توزیع شستشو بهتر، قابلیت نفوذ به درهها و سوراخهای کوچک بیشتر ولی قدرت شستشو کمتر است. در سیستمهایی که از چندین فرکانس بطور همزمان استفاده میکنند، نسبت به سیستمهای چندین فرکانسی ولی با زمانهای تحریک متفاوت، زمان و راندمان شستشو و عمر تجهیزات التراسونیک بیشتر میگردد.
همچنین در ژنراتورها از مدار خودپیرو[3] استفاده میشود. این مدار برای حفظ کردن فرکانس مرکزی در هنگامی که تانک در معرض بارگذاریهای متفاوت قرار میگیرد، استفاده میشود. هنگامی که قطعات وارد تانک شده یا ارتفاع آب در مخزن تغییر میکند، بار روی ژنراتور تغییر میکند. با استفاده از این مدار، ژنراتور بار مکانیکی را با بار الکتریکی مطابقت داده و در تمام زمانها خروجی بهینه را فراهم مینماید.
[1] – ترکیبات آلی که معمولاً در روغنها یافت میشود و به عنوان عامل شستشو در محلولهای نیمه آبکی استفاده میشوند.
[2] – نقاطی که فعالیت التراسونیکی حداکثر مقدار را دارد.
[3] – Autofollow